O nama

Dom za stara lica AKVATEN u alibunaru je potpuno nov objekat, sagrađen 2012 godine.
Izuzetno dobra lokacija, na obroncima Deliblatske peščare, sa klimom sličnom zlatiborskoj.
Luksuzno opremljeno zdanje sa liftom, kapaciteta 46 ležajeva.

Našim korisnicima garantujemo sigurnost i kvalitetan život 

U AKVATEN domu za stara lica pružamo:
– negu i zdravstvenu zaštitu uz prisustvo lekara,
medicinskih sestara i negovateljica
– potpisan ugovor o saradnji sa Domom zdravlja Alibunar i službom hitne pomoći
– svakodnevna kontrola vitalnih funkcija (pritisak, EKG, šećer u krvi …), sprovođenje propisane terapije i naloga lekara, previjanje rana.
– svakodnevna nega, održavanje
higijene tela kao i eventualna prevencija dekubitalnih rana

Ustanova za smeštaj i negu starih lica “Akvaten” sa radom je započeo 2021 godine . Licencirani smo Rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, broj licence 655.   

Ustanova se nalazi u Alibunaru, u južnom Banatu na 52 – om kilometru od Beograda. Na samo par kilometara od našeg doma nalazi se najveća evropska kontinentalna peščara, Deliblatska peščara sa jedinstvenim mozaikom ekosistema I jedinstvenom “Ružom vetrova” zahvaljujući kojoj tokom cele godine imamo čist vazduh.

Ustanova poseduje sopstveni parking sa prilazom sa glavnog puta. U neposrednoj blizini doma nalaze se i autobuska I železnička stanica, tako da je dom dobro povezan sa saobraćnicama i ka Vršcu I ka Beogradu. Oko objekta su zasadi četinara, lipa I breza, a korisnicima je omogućen prijatan boravak u uređenom dvorištu u hladovini drveća ili sunčanoj strani. Objekat je sa dva sprata I potkrovljem, poseduje lift, a na ulasku u objekat je postavljena ulazna rampa. Objekat je toplotno, zvučno I hidro izolovan, ima sistem centralnog podnog grejanja koji obezbeđuje adekvatnu sobnu temperature, prirodno provetravanje I osvetljenje. Podovi u objektu su prekriveni neklizajućom ganitnom podlogom I pločicama. Ulaz i zajedničke prostorije su pokrivene video nadzorom, a Ustanova poseduje i centralu sa protivpožarnim sistemom.

Dom je namenjen odraslim i starim licima čije je blagostanje, bezbednost i produktivan život ugrožen ili neadekvatan usled porodičnih i drugih životnih okolnosti.

U ponudi su 22 luksuzno opremljene sobe sa 46 ležajeva, usluga je dostupna 24 sata sa ciljem unapređenja kvaliteta života korisnika kroz održavanje I razvijanje socijalnih, psiholoških I fizičkih funkcija I veština, kako bi se u što većoj meri poboljšao kvalitet života I očuvali postojeći kapaciteti svakog pojedinca.

Na raspolaganju su trokrevetne, dvokrevetne I jednokrevetne sobe za kategoriju samostalnih I kategoriju zavisnih korisnika. Svaka soba ima sopstvenu terasu sa pogledom na zelenilo, prozori I vrata terase imaju ugrađene komarnike I pristup terasi je nesmetan. Sve sobe su klimatizovane opremljene su visokokvalitetnim nameštajem, krevetima sa dušecima od memorijske pene sa zaštitnim ogradicama, noćnim stočićem, noćnom lampom I panic tasterima. Sobe su opremljene LCD televizorima, a korisnicima je omogućeno da prate preko tristotine domaćih I stranih kanala.

Korisnici 24h mogu koristiti besplatni internet kao I telefon za održavanje kontakata sa svojim najbližima kao I sa prijateljima.

Za odlaganje garderobe I ličnih stvari obezbeđeni su prostrani garderoberi I manje predsoblje sa ogledalom. Svaka soba ima svoje kupatilo sa odgovarajućim kupatilskim nameštajem I sa prilagođenim pristupom za lako korišćenje umivaonika, wc šolje I tuša. U kupatila su ugrađeni I odgovarajući rukohvati za lakše kretanje. Posebno smo vodili računa o bojama zidova u sobama koje su svetlih I toplih tonova što smatramo značajnim za stvaranje prijatnog osećanja I podsticanja dobrog raspoloženja. U dekorisanju soba I ostalih prostorija učestvuju I sami korisnici, izradom slika, ukrasa I ostalih dekorativnih predmeta u okviro radnookupacionih aktivnosti.

 Usluga smeštaja obuhvata stanovanje, ishranu pansionskog tipa (doručak, ručak I večera sa dve užine u toku dana I napicima po želji), pomoć kod održavanje lične higijene I zadovoljenje osnovnih životnih potreba uz stalno prisutnu socijalnu I medicinsku I pravnu pomoć. Sve vrste usluga ostvarujemo kroz programske aktivnosti u skladu sa individualnim planom usluga, kapacitetima korisnika, procenom potreba I zdravstvenim stanjem.

Za realizaciju gore navedenih usluga zaduženo je stručno osoblje koje čine: socijalni radnik, lekar I medicinska sestra, kao I obučeni I sertifikovani negovatelji.

Aktivnosti koje se realizuju u okviru usluge određuju se u odnosu na: svrhu usluge, korisničku grupu, kapacitete, mogućnosti I potrebe korisnika što je u bliskoj vezi sa utvrđenim stepenom podrške.

 Aktivnosti vezanae za usluge usluge smeštaja:

 1. Podrška u izgradnji i unapređenju kvaliteta života korisnika kroz razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština kakoo bi se u što većoj meri osposobilii za samostalan život
 2. Podrška u održavanju i razvijanju kontakata sa članovima porodice
 3. Pružanje psiho-socijalne podrške u periodu adaptacije na život u domu
 4. Organizovanje radno-okupacionih aktivnosti
 5. Rad na motivaciji za uzimanjem aktivnog učešća korisnika u organizaciji domske zajednice
 6. Organizovanje slobodnog vremena uu skladu sa potrebama i interesovanjima korisnika
 7. Organizacija kulturno-zabavnih sadrđaja
 8. Obezbeđivanje pravne podrške uu skladu sa procenom i potrebama korisnika

Aktivnosti pomoći i podrške usmerene ka zdovoljavanju osnovnih potreba i osiguranju bezbednog i prijatnog okruženja:

 1. Obezbeđivanje ishrane u skladu sa razvojnim i zdravstvenim potrebama korisnika
 2. Pomoć pri oblačenju i presvlačenju
 3. Pomoć pri hranjenju i obavljanju lične higijene
 4. Pomoć pri kretanju
 5. Ordiniranje medikamentozne terapije
 6. saniranje i nega povreda, dekubita i sl.
 7. Svakodnevna kontrola vitalnih parametara od strane medicinskog osoblja (merenje krvnog pritiska, šećera u krvi, temperture, saturacije…)

8 Briga o garderobi ličnim stvarima korisnika

 1. Pranje i peglanje posteljnog i ličnog rublja
 2. Po potrebi organizovanje pratnje korisniku prilikom odlaska kod lekara ili drugih službi i ustanova u lokalnoj zajednici.

 

Ishrana korisnika. Korisnicima su obezbeđena najmanje tri obroka dnevno i dve užine. Ishrana se obezbeđuje prema nedeljnom jelovniku koji se sastavlja u skladu sa nutricionističkim i HACCP  standardima uz aktivno učešće korisnika. Jelovnik je istaknut na oglasnoj tabli u prizemlju i na odeljenju gde borave korisnici. Obroci se u poslužuju u trpezariji.

 

Zdravstvena nega. O zdraavlju korisnika u našoj ustanovi vodi računa lekar i medicinsko osoblje. Medicinska sestra ordinira prepisanu terapiju, svakodnevno meri parametre i prati promene u zdravstvenom stanju korisnika. Korisnici koji na smeštaj dođu na određeni period radi oporavka od bolničkog lečenja ili potrebne postoperativne nege, aktivno preduzimamo sve radnje po uputstvima lekara. nakon dužeg bolničkog lečenja Ukoliko je potrebno Ustanova će organizovati i dolazak ili odvođenje korisnika na specijalističke preglede.

 

Socijalna podrška. Tokom trajanja smeštaja, socijalni radnik sa korisnicima radi na postizanju optimalnih životnih potencijala, pomaže u prevazilaženju životnih teškoća, pri ostvarivanju prava iz oblasti socijalne zaštite, sarađuje sa institucijama sistema. Takođe, podržava I podstiče veze između korisnika I porodica I pruža savetodavne usluge kako korisnicima tako I srodnicima.

 

Organizacija slobodnog vremena. Kulturno-zabavne aktivnosti se organizuju I realizuju sa ciljem strukturiranja slobodnog vremena, podizanja opšteg raspoloženja, I stvaranja pozitivne I topple atmosfere u domskoj zajednici. Organizujemo književne večeri, čitanje poezije, kvizove, gledanje filmova I serija, društvene igre, muzičke, likovne I sekcije hortikulture. Za realizaciju kulturnih I zabavnih sadržaja zadužen je socijalni radnik.

Organizujemo proslave rođendan uz prigodnu tortu, svečice I pesmu, takođe proslavljamo I slave I obezbeđujemo slavski kolač, žito, sveću I tada se korisnici okupljaju za posebno ukrađen I dekorisan sto za tu priliku I obeduju I obeležavajuu slavu zajedno. Isto tako poštujemo običaje I praznike I korisnika koji su različitih veroispovesti I tog dana učestvujemo  svi zajedno u pripremama.

Radno okupacione aktivnosti. Kroz ove aktivnosti pospešuje se pokretljivost ruku, nogu, prstiju, koordinacija pokreta. U tom cilju organizuje se seckanje makazicama, čupkanje sunđera, paranje starog prediva, štrikanje, heklanje, vez,rad sa plastelinom I bockalicama kao I igre loptom. Za korisnike organizujemo I jutarnju gimnastiku sa prilagođenim vežbama razgibavanja kao I masaže ekstremiteta.

Rekreativne aktivnosti organizujemo organizovanim odlascima u prirodu, posetom turističkih znamenitosti u okruženju, posećivanje lokalnih manifestacija (seoske slave).

Društveni život korisnika treba da je sadržajan ii da odgovara interesovanjima I mogućnostima korisnika. Svaki korisnik ima pravo da bira I da se izjasni da li želi da ućestvuje u nekoj od ponuđenih aktivnosti.

U blizini Deliblatske peščare

U prostranstvu Panonske nizije južnog Banata uz magistrlni put Beograd-Vršac, na samom ulazu u Alibunar, na Bregu, nalazi se DOM ZA STARA LICA AKVATEN ALIBUNAR I spotsko rekreativni centar sa restoranom domaće kuhinje, letnjom baštom na jezeru i prenoćištem.